Inleiding
De Woo regelt het recht van inwoners op informatie van de overheid. De hoofdonderdelen van de Woo zijn passieve openbaarmaking, actieve openbaarmaking en het op orde brengen van de informatiehuishouding. Deze onderdelen worden hierna besproken.
Artikel 3.5 van de Woo schrijft voor dat een bestuursorgaan jaarlijks in de begroting aandacht moet besteden aan beleidsvoornemens over de uitvoering van de Woo en in de jaarlijkse verantwoording verslag moet doen van de uitvoering van de Woo. Deze paragraaf is een invulling van die verplichting.
Passieve openbaarmaking
Passieve openbaarmaking betekent openbaarmaking van documenten op verzoek van iemand; de zogenaamde Woo-verzoeken. In 2023 zijn bij het college 54 Woo-verzoeken ingediend. 15 Woo-verzoeken zijn ingediend door organisaties, 4 Woo-verzoeken zijn ingediend door raadsleden. De rest van de verzoeken is ingediend door of namens burgers. Het college wordt op de hoogte gehouden van de stand van zaken door middel van een wekelijks overzicht van de Woo-verzoeken.
Jaarlijks wordt de gemeenteraad geïnformeerd met een collegebrief over de afhandeling van deze verzoeken.
Actieve openbaarmaking
De Woo heeft diverse categorieën informatie aangewezen die bestuursorganen uit zichzelf openbaar moeten maken (actieve openbaarmaking). Deze actieve openbaarmakingsverplichtingen gelden nu nog niet. Het is nog niet duidelijk wanneer welke categorie openbaar moet zijn. De Rijksoverheid maakt dit later aan de gemeenten bekend. Wij volgen in ieder geval deze landelijke fasering.
Een aantal straks verplichte categorieën informatie maken we nu al openbaar. Naast de organisatiegegevens van de gemeente (bijv. het organogram), gemeentelijke regelgeving, vergaderstukken en audioverslagen van de raad, besluitenlijsten van de vergaderingen van het college, adviezen van de welstandscommissie, het jaarverslag van de bezwaarschriftencommissie, het jaarverslag klachten en de begroting, maken we ook de agenda’s van de vergaderingen van het college openbaar, een subsidieregister en besluiten op Woo-verzoeken, samen met de openbaar gemaakte documenten.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gemeenten in juni 2023 over de stand van zaken geïnformeerd. De bedoeling is dat inwoners en andere geïnteresseerden de informatie op één centrale digitale plek kunnen vinden en doorzoeken. Daarvoor kunnen gemeenten zich aansluiten op de Woo-index. Via www.overheid.nl is de informatie die gemeenten in de Woo-index zetten dan voor iedereen te bekijken.
Bloemendaal heeft inmiddels aansluiting op de Woo-index en zal aan de slag gaan met het actief openbaar maken van de diverse informatiecategorieën. De locaties op internet, waar Bloemendaal al informatie openbaar maakt, worden vervolgens toegevoegd in de Woo-index. Daarna wordt bekeken welke informatie nog niet actief openbaar wordt gemaakt en hoe dit op een passende wijze kan worden gedaan. Hier zullen in 2024 stappen voor ondernomen worden om ook een gedeelte van die informatie openbaar te maken.
Verbetering van de informatiehuishouding
De Woo bevat een algemene zorgplicht om documenten in goede, geordende en toegankelijke staat te houden en schrijft voor dat er maatregelen worden getroffen ten behoeve van het duurzaam toegankelijk maken van digitale documenten. Deze algemene zorgplicht is overgenomen uit de Archiefwet, met de gedachte dat het recht op toegang tot publieke informatie niet geldend kan worden gemaakt als de betreffende documenten in een staat verkeren waarin ze feitelijk niet raadpleegbaar zijn.